AAN TAFEL!

 

We kunnen er niet om heen, de feestdagen zijn begonnen. Van het Sinterklaasfeest door naar de Kerst en de viering van het nieuwe jaar….Ons leventje speelt zich voornamelijk binnen af, de kachel hoog, de gordijnen dicht en de kaarsjes aan. Heel gezellig, maar eerlijk is eerlijk ik heb er niet zoveel mee. Het is natuurlijk een doodzonde om te zeggen dat je geen liefhebber van Kerst bent…. Maar ik ben het echt niet. Mijn man daarentegen kon in oktober al blij worden van de aanstaande Kerst. Ik laat ‘m dan ook maar z’n gang gaan na het Sinterklaasfeest. Hij versiert de boel en zoekt (uiteraard in overleg met mij 😉 de kerstboom uit.

Wat ik wel heel graag doe is eten en dan vooral gezellig met gasten. Lekker eten en drinken, gezellig lang tafelen met familie en vrienden. Dat is voor mij echt genieten en laat Kerst daar nu een goed excuus voor zijn.

Het tafeldekken en het gebruiken van mooie serviezen vind ik gaaf. Ik kan geen genoeg van servies krijgen. Kerst is dan ook bij uitstek een reden om extra aandacht te besteden aan het dekken van de tafel en je mooiste serviezen te gebruiken.

Je kunt natuurlijk kiezen voor de ‘traditionelere serviezen’ en zilver bestek om een klassieke tafel op te maken. Dit past natuurlijk goed bij de kerstsfeer.
Zelf voel ik me prettiger bij een iets informelere sfeer waarbij toch duidelijk is dat het een kerstdiner betreft.

 

Ik ben dol op het combineren van servies. Juist door servies te mixen krijg je een spannend geheel. Je kunt bijvoorbeeld je traditionele servies, gekregen van je oma, combineren met modern servies. Of je kiest voor een mooie kleurencombinatie tussen verschillende serviezen.

 

 

 

Het midden van de tafel geeft de ruimte om ‘uit te pakken’. Je kunt dit groots doen, maar er moet natuurlijk ook gegeten kunnen worden. Let daarom juist op de kleine details zoals een kleine bloemversiering, kaarsen, mooie servetten, een naamkaartje of een mini kerstboompje op je bord.

 

Hoe heurt het eigenlijk?

Zelf heb ik (kort) op de hotelschool gezeten en daar leer je wel hoe je een tafel hoort te dekken. Hier een paar belangrijke tips:

 

 • Let bij het bestek op de volgorde van de gangen. Je begint van buiten en werkt naar binnen.
 • Het bestek voor het dessert leg je altijd boven het bord.
 • Officieel hoort aan de linkerzijde van het bord een sideplate voor het brood met een (boter)mesje.
 • De glazen voor het water zet je vaak boven het bord. Meer richting het midden van de tafel.
 • De wijnglazen staan in een diagonaal rechts van het bord. Het kleine glas is voor de witte wijn en het grote glas voor de rode wijn. Hierbij werk je ook van buiten naar binnen; eerst het kleine wijnglas en dan het grote.

 

Geniet van de voorbereidingen en alvast een fijn kerstdiner gewenst!

 

 

 

 

 

Beeld gevonden via:

 1. Stylizimo
 2. Therese Knutsen
 3. En 4. Nonis place
 4. Fantailweddings
 5. Howtoi
 6. Eigen beeld

 

Geertje is woonachtig in Poppenwier en een Friezin in hart en nieren. Ze woont samen met haar man en twee zoontjes Aram en Ylan in een gerenoveerde woning uit 1900. Geertje heeft een drukke, maar toffe baan als HRM adviseur. In de afgelopen jaren heeft Geertje samen met haar man en familie twee woningen volledig gerenoveerd. Hierdoor heeft ze veel geleerd op het gebied van renovaties en verbouw en is ze door schade en schande hierin een stuk wijzer geworden .In de spaarzame vrije tijd die ze heeft is ze hobbymatig en voor de ontspanning met interieur bezig. Inmiddels heeft ze een opleiding tot interieurstylist gevolgd en is ze dagelijks met interieur bezig om inspiratie op te doen voor haar eigen woning of om anderen op weg te helpen.

More articles

januari 6, 2021

De ideale thuis werkplek

januari 4, 2021

Inside Blinds – ”Interior Innovation from within.”

oktober 13, 2020

HOME

juni 8, 2020

BOOMBRUSH a reason to smile

COMMENTS (1)

 • Charodecember 7, 2017 4:16 pm

  Reply

  Wat een mooie blog! Erg leuk geschreven Geertje 🙂 Groetjes, Charo van Sukhi | http://www.sukhi.nl

LEAVE A COMMENT